Telefon
WhatsApp
E kodlu gıda katkıları, HIV taşıyıcılığı, tarım ve dikkat eksikliği ilaçları ile Çin tuzu kalbi tehdit ediyor

Dünyada en sık görülen ölüm nedeni kardiyovasküler hastalıklar. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Okşen, kalp hastalıklarının bilinen risk faktörlerinin yanında, kalbi olumsuz etkileyen ve alışılagelmemiş faktörler hakkında uyarılarda bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre 17.9 milyon insanın kalp ve damar hastalıkları ile ilişkili olarak hayatını kaybettiğine dikkat çeken Okşen, “2015 yılı verileri, bu rakamın tüm ölümlerin yüzde 32’sini oluşturduğunu gösteriyor” diyerek, kardiyovasküler hastalıklar içinde en sık görülen grup olan kalp - damar hastalıklarının risk faktörleri yanında kalbi zararlı etkileyebilen alışılmamış durumlar hakkında bilgiler veriyor.

Kalp damar hastalıklarına yol açan en önemli davranışsal faktörler arasında; Sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik ve tütün kullanımı bulunuyor. Çevresel faktörler arasında ise hava kirliliği yer alıyor. Yüksek tansiyon, diyabet, kolesterol yüksekliği gibi faktörler kalp damar hastalıklarına yatkınlığı artıran kronik hastalıklar olarak sıralanıyor. Vücuttaki kortizol düzeyinin de kan basıncı ve kalp sağlığı üzerinde etkili olduğu belirtiliyor. Stres, anksiyete, gerginlik, huzursuzluk gibi durumlarda bu hormonun vücuttan salınımı artıyor.

9 RİSK FAKTÖRÜNE DİKKAT!

“INTERHEART” isimli yüksek, orta ve düşük gelir grubundan 52 ülkenin dahil olduğu 15 bin 152 hasta ve 14 bin 820 sağlıklı bireyin katıldığı bir çalışmada kalp krizi geçiren hastaların yüzde 90’ında 9 değiştirilebilen risk faktörünün temel neden olarak sunulduğu belirtiliyor. Bu değiştirilebilir risk faktörleri; sigara kullanımı, yüksek kolesterol, hipertansiyon, diyabet, karın çevresi yağlanma (abdominal obezite), psikososyal olumsuzluklar, sağlıksız beslenme, düzenli alkol tüketimi ve sedanter hayat olarak sıralanıyor.

Çalışmaya dahil edilen olgularda, kalp krizlerinin yüzde 36’sının sigaraya bağlı olduğu belirtiliyor. Bunun yanında, genetik yatkınlık, yaş, cinsiyet gibi kişinin elinde olmadığı için değiştirilemeyen risk faktörleri de bulunuyor. Aile geçmişi, özellikle birinci derece akrabalarda 55 yaşından genç erkek veya 65 yaşından genç kadınlarda kardiyovasküler hastalık varlığı da önemli bir risk faktörü olarak değerlendiriliyor.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Puan Durumu

Takım OM G M P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Samsun Nöbetçi Eczaneler